חיסונים כל מה שרציתם לדעת
חיסונים בגורים
למה גורי חיות מחמד זקוקים לסדרת חיסונים וכמה חיסונים הם צריכים?
כאשר גור חתלתול או גור כלבים נולד, מערכת החיסון שלו עדיין לא בוגרת; הגור חשוף במיוחד לזיהומים. למרבה המזל, לטבע יש מערכת הגנה. האם מייצרת סוג מסוים של חלב בימים הראשונים לאחר הלידה. חלב זה נקרא קולוסטרום והוא עשיר בכל הנוגדנים שיש לאם להציע. כשהגורים שותים את החלב הזה, הם מקבלים את החסינות של אמם. לאחר היומיים הראשונים, נוצר חלב רגיל ומעי הגור עוברים תהליך הנקרא סגירה, כלומר הם כבר לא יכולים לקחת נוגדנים המיוצרים באופן חיצוני למערכת שלהם. יומיים ראשונים אלה קריטיים לקביעת סוג החסינות שהגור יקבל עד שמערכת החיסון שלו תוכל לקחת על עצמה את התפקיד.
משך הזמן שבו נוגדנים אמהיים אלו מחזיקים מעמד אצל גור כלבים או חתלתול ספציפי הוא אינדיבידואלי לחלוטין. זה יכול להיות תלוי בסדר הלידה של הגורים, כמה טוב הם יונקים, ומספר גורמים נוספים. נוגדנים אמהיים כנגד מחלות שונות נעלמים לאחר זמנים שונים. אנחנו כן יודעים שבגיל 14-20 שבועות, הנוגדנים האמהיים נעלמים, והגור חייב להיות מסוגל להמשיך עם מערכת החיסון שלו עצמו.
בעוד חסינות אמהית נמצאת במערכת של הגור, כל חיסון יבוטל. החיסונים לא יוכלו "לתפוס" עד שהנוגדנים האמהיים יירדו במידה מספקת. גורים וכלבים מקבלים סדרת חיסונים שמסתיימת בזמן שאנחנו יודעים שמערכת החיסון של הגור עצמו אמורה להיות מסוגלת להגיב. אנחנו יכולנו פשוט לחכות עד שהגור יהיה מספיק גדול כדי להגיב בוודאות, כמו שאנחנו עושים עם חיסון הכלבת, אבל זה עלול להשאיר חלון זמן גדול של פגיעות אם הנוגדנים האמהיים פוחתים מוקדם. כדי לתת לגורים את הסיכוי הטוב ביותר להגיב לחיסון, אנחנו מחסנים אותם לסירוגין (לרוב כל 2-4 שבועות) במהלך תקופה זו, בתקווה לקבל קצת הגנה מוקדמת.
כאשר מתחילים בחיסון נגד מחלה ספציפית בפעם הראשונה, אפילו אצל בעל חיים בוגר, עדיף לתת לפחות שני חיסונים. הסיבה לכך היא שהחיסון השני ייצור תגובה גדולה הרבה יותר (לפי לוגריתם) אם הוא יינתן לאחר חיסון שניתן 2-4 שבועות קודם לכן.
חיסונים לחיות מחמד: לא רק פעם בשנה!
תמיד תהיתם למה צריך לחסן את הכלב או החתול שלכם כל שנה, בעוד שרוב החיסונים אצל בני האדם,למשל נשארים לכל החיים? הסיבה לכך מעניינת יותר ממה שאתם חושבים, ונוגעת לאופן שבו פועלים חיסונים ומהן המחלות שהם מונעות.
· תקופת ההגנה של החיסון: חיסונים נבדקים ונרשמים על פי התקופה המינימלית שבה הם מעניקים הגנה. מחקר לאורך שנים רבות הוא יקר מאוד, ולכן בדרך כלל לא מבצעים אותו. חיסון שמאושר על ידי משרד החקלאות האמריקאי (USDA) לשימוש שנתי, נבדק ונמצא כיעיל בהגנה על at least 80% מהחיות המחוסנות שנה לאחר החיסון. חיסונים אחרים מאושרים לשימוש כל שלוש שנים. אבל האם זה אומר שהם מחזיקים לכל החיים? ללא מחקרים נוספים, אי אפשר לדעת בוודאות.
· סוג המחלה: חשוב לזכור שלא כל מחלה ניתנת למניעה באמצעות חיסון. כדי שחיסון ייצור חסינות חזקה ומתמשכת, הזיהום צריך להתפשט בכל הגוף (כמו כלבת אצל חתולים או פרותירוס בכלבים), ולא להתמקם רק באיבר אחד (כמו שיעול כלבייה או נזלת אצל חתולים). חיסונים למחלות מקומיות דורשים בדרך כלל חיזוקים תכופים יותר, בעוד שחיסונים למחלות כלליות עשויים להגן למשך שנים רבות.
· מחקרים חדשים: עם השנים, הודות למחקרים עצמאיים, בתי חולים וטרינריים רבים שינו את מדיניות החיסונים שלהם והאריכו את מרווחי החיסון מסוימים משנה לשלוש שנים. ארגונים וטרינריים מציעים הנחיות חיסונים בהתאם לסביבת החיים של החיה.
האם חיסונים עלולים לפגוע בחיית המחמד שלי?
תגובות מסוימות כמו כאב שרירים קל, עייפות חולפת וחום נמוך שנמשך יום-יומיים נחשבות לנורמליות ותורמות לחיזוק המערכת החיסונית. לעיתים נדירות עלולה להופיע נפיחות קשה זמנית באתר החיסון, בעיקר בחיסונים מומתים. תגובות חריגות יותר לחיסונים הן נדירות אך אפשריות.
תגובות אלרגיות: נפיחות בפנים ובגוף עם אדמומיות הן סימן משמעותי שיש לשים אליו לב ומתחייבת זהירות יתרה במתן חיסונים נוספים. הקאה יכולה להיות סימן להלם מתקרב ויש להתייחס אליה ברצינות לאחר חיסון
אם יש לכם שאלות נוספות על המידע במאמר או
שאתם זקוקים לאבחון מקצועי, אנחנו כאן בשבילכם!
פנו למרפאה הווטרינרית שלנו בחניאל ונשמח לעזור.
📞 09-8944471 | 📍 הראשונים 1 , מושב חניאל
Comments